Cathedral of Our Lady

De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal
Antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen is de trots van alle Antwerpenaren. Het zicht op de kathedraal doet ons goed voelen en weten we dat we thuis zijn!

Deze kathedraal staat in de top 3 van de mooiste gebouwen van de stad, naast het Rubenshuis en het Centraal Station van Antwerpen.

De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen torent 123 meters boven de grond en had 2 eeuwen nodig om gebouwd te worden! Dit gebeurde van 1352 tot 1521.

Ze heeft sinds ze gebouwd is, het één en ander meegemaakt, van oorlogen, brand tot vandalisme. Niettemin, ze heeft het met glans doorstaan!

Wist je dat de kathedraal ongeveer 1 hectare inneemt in het historisch centrum en dat ze daarmee de grootste Gotische kerk is van België, Nederland en Luxemburg?! Er kan zo maar eventjes 25 000 mensen (!) tegelijk in en de kathedraal staat trots op de UNESCO Werelderfgoed lijst!

Snelle links:


Wat is er te zien?

 • Eerst en vooral, de magnifieke buitenkant. Sta voor de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen en kijk naar boven. Geniet van de elegante getrapte toren met de gouden wijzerplaten. (Wist je dat de kathedraal op plan eigenlijk 2 identieke torens had?! Slechts één werd gebouwd, door financiële problemen en veranderende ideeën.) Merk ook alle beelden en decoraties op. Zo staat 'Het Laatste Oordeel' boven de hoofdpoort afgebeeld.
The Cathedral of Or Lady
 • Eens binnen, zal je de 7 beuken van 118 meter kunnen aanschouwen, alsook de 125 pijlers en de 128 glasramen, waarvan 55 met gekleurd glas.
Medieval arches in the Antwerp Cathedral
Interior Antwerp Cathedral
Antwerp Cathedral stained-glass window
 • De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen bezit een fantastische kunst en beeldhouw collectie. Niet minder dan 4 topwerken van Rubens zijn hier tentoongesteld. 'De Verrijzenis van Christus' en 'De Kruisafneming' zijn er 2 van. Daarnaast zie je ook de prachtig gedecoreerde meubelen en graftombes van aanstaande figuren.
Paintings of Rubens in the Cathedral of Our Lady
Art in the Antwerp Cathedral
 • De Antwerpse kathedraal bezit 2 orgels om de misvieringen op te luisteren. Het eerste is het Schyven orgel van 1891. Het bevindt zich vanachter en heeft 90 registers en telt 5 770 pijpen. Het tweede orgel is het Metzler orgel van 1993 en bevindt zich naast het altaar. Wil je graag het orgel eens in actie horen, tesamen met het kathedraal koor, kom dan naar de misviering op zondag, om 10 uur 's morgens!
The Schyven organ

(Photo courtesy of www.dekathedraal.be)

 • De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen bezit natuurlijk ook een beiaard van welgeteld 49 klokken, waarvan de zwaarste 6 434 kilogram weegt! Zou je de beiaard in actie willen horen, luister dan op maandag, woensdag of vrijdag van 12.00 tot 13.00 naar de beiaardier. In de zomermaanden juli en augustus zijn er de bekende beiaardconcerten op maandagavond van 20.00 tot 21.00. De meeste mensen zoeken dan ook een leuk plekje op een terras op de Groenplaats om naar deze hemelse klanken te luisteren!
The bell tower of the Cathedral of Our Lady

(Photo courtesy of www.dekathedraal.be)

 • De Antwerpse kathedraal heeft binnenin aan de rechterkant ook een eigen shop, waar je souvenirs, boeken, gidsen, iconen en zo meer kan kopen.

Terug naar Boven


Misvieringen!

Wens je een misviering bij te wonen, kijk dan even naar de volgende uren:

 • Elke dag om 16.00
 • Elke zaterdag om 16.00 in het nederelands en om 17.00 in het engels. Beide misvieringen worden vergezeld van orgelgeluid.
 • Elke zondag is er een mis om 09.00, om 10.00 met koor en orgel, om 12.00 met orgel en om 17.00 is er een vesperdienst.

Terug naar Boven


Waar is het?

De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen bevindt zich in het midden van de stad, in het historisch centrum. Ze light tussen de Grote Markt en de Groenplaats.

Het officiële adres is Handschoenmarkt 3.

Waar je ook bent in de stad, de kathedraal toont je de weg!


Wanneer is de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal Antwerpen open?

De Kathedraal van Antwerpen is elke dag open:

 • Van 10.00 tot 17.00 (Maandag tot Vrijdag)
 • Van 10.00 tot 15.00 (Zaterdag)
 • Van 13.00 tot 17.00 (Zondag en Feestdagen)

Wat is de prijs?

Een toegangsticket voor een volwassene is 6 euro.

Kom je in een groep van minimum 20 mensen, ben je student of ben je ouder dan 60, dan betaal je 4 euro.

Kinderen jonger dan 12 jaar en inwoners van de provincie Antwerpen, gaan gratis naar binnen.

Je gaat ook gratis naar binnen, als je de Antwerp City Card hebt. Deze kaart kan ik je absoluut aanraden, omdat ze je bezoek aan Antwerpen zo veel makkelijker en goedkoper maakt! Lees hier alles over de Antwerp City Card.


Je bent hier:

 1. Home
 2. Antwerpen
 3. Wat te Doen in Antwerpen
 4. Onze Lieve Vrouwe Kathedraal Antwerpen

Like This Page?

Facebook Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.