Overlaatst heb ik uiteindelijk eens het Museum Plantin Moretus Antwerpen bezocht.
Dit museum kende ik minder en ik had eerlijk gezegd het wat foute idee dat het een stoffig museum zou zijn met oude boeken enzo…
Hoe fout kan een mens zijn!
Ik heb het Museum Plantin Moretus Antwerpen bezocht en ben eigenlijk van mijn sokken geblazen!
Hoeveel keer ben ik niet langs de Vrijdagsmarkt gepasseerd met de statige en prachtige gebouwen van Christoffel Plantijn aan mijn zijkant!
Christoffel Plantijn was in de 16de eeuw zowat een businessman als Steve Jobs met zijn Apple, of als Elon Musk met zijn Tesla!!
Ik overdrijf echt niet!
Plantijn richtte een enorm imperium op gebaseerd op de boekdrukkunst, recht in het hartje van Antwerpen.
Hij was enorm intelligent, was een visionair, kende verschillende talen, ook de klassieke, was een gewiekst zakenman en had contacten over heel de toen gekende wereld, van de Paus, tot wetenschappers, geleerden en andere handelaars.
Voor ons is een boek zowat het meest normale object dat we nu voorhanden hebben. Niemand denkt nog echt na, wat er allemaal bij komt kijken. Als we al een boek lezen, effe ons door de bladeren doorworstelen en hupsakee, in het beste geval doen we er een ander mee plezier of zetten we het in onze boekenkast.
Maar, in de tijd van Christoffel Plantijn, en ervoor, was een boek een exclusief luxe-artikel! Jawel, enkel de elite beschikte over boeken, wat dus ook wil zeggen dat enkel zij toegang hadden tot die kennis en dus ook een soort van ‘deurwachters’ waren. Wat een verschil met het internet dat we nu hebben! Ongelooflijk veel informatie ligt letterlijk klaar in onze hand om opgevraagd te worden. Groter kan het verschil niet zijn.
Nu, in het Museum Plantin Moretus Antwerpen, zie je de 16de eeuwse drukkerij. Je ziet het hele bedrijf dat Christoffel Plantijn heeft opgericht en dat zijn nakomelingen, Moretus genaamd, hebben verdergezet.
Kan je geloven dat er op een bepaald moment wel 50 mensen in dienst waren?!
En dat het Museum Plantin Moretus als enigste museum in de hele wereld een UNESCO werelderfgoed kwalificatie heeft?
Laten we het samen ontdekken!
Snelle links:
Het woonhuis
De familie Plantin en Moretus waren één van de rijkste families van de Zuidelijke Nederlanden. Dit is dan ook te zien in de grootte van de verschillende huizen, de tuin, de versieringen enzoverder…
In het kantoor van Plantin, zijn de muren zelfs behangen met goud leder!
Wanneer je binnenkomt, loop je eerst langs de verschillende salons. Deze zijn magnifiek, groot met hoge plafonds. Aan de muur zie je de hele clan Plantin – Moretus via de portretten, die door niemand minder dan onze eigenste Antwerpenaar Pieter Paul Rubens geschilderd zijn!
Let ook op de mooie schouwen aan de wand en het authentieke muziekinstrument in de hoek. Van dit instrument bestaan er maar vier in de hele wereld en het gaat om een dubbel instrument in één meubel.
De tuin
Vervolgens kom je in de mooie tuin, die terug aangelegd werd zoals ze er vroeger bij lag, met de correcte planten. Deze tuin is ook super mooi omgeven door de statige borstbeelden aan de muur van de verschillende hoofden van de families Plantin en Moretus.
De winkel
Als je boeken maakt en drukt, moet je ze ook verkopen, natuurlijk. Dat gebeurde in de winkel, die zich bevindt in één van de authentieke traphuizen aan een zijstraat van de Vrijdagmarkt, de Kleine Geeststraat.
Daar zie je boekenkasten, een weegschaal om de munten te wegen en de toonbank. Daarbij zie je ook een lijst aan de muur waar alle boeken en schrijvers op staan die niet verkocht mochten worden. De Kerk controleerde namelijk wat er verspreid mocht worden en dit werd natuurlijk opgevolgd. Maar er kon altijd iets geregeld worden, natuurlijk, de slimme zakenman als Plantijn was!
Het atelier
En dan…dan sta je plots in het hart van de drukkerij!
En hier gebeurde het.
Hier zie je de prachtige, houten drukpersen waar de bladeren bedrukt werden. Ook waar de letters bijeen werden gezochten, werden samengeplaatst, in spiegelschrift natuurlijk, en waar het geheel werd bestempeld met inkt.
Achteraan in het atelier zie je nog twee authentieke drukpersen van wel meer dan vier honderd jaar. Dit zijn de twee oudste drukpersen ter wereld!!
De grote bibliotheek
In het Museum Plantin Moretus Antwerpen bevinden zich verschillende bibliotheken, waaronder de Grote Bibliotheek hieronder.
Daarin zal je ook de vele vitrinekasten zien met de vele prachtexemplaren die uit de drukkerij zijn ontstaan.
Bijbels namen een belangrijk deel uit van alle boeken die er gedrukt werden. Zo maakte Plantin de Biblia Regia, of ook wel de Biblia Polyglotta, genaamd. Deze bijbel bestond uit alle bijbelboeken, maar nu vertaald in 5 talen, namelijk het Grieks, het Latijn, het Aramees, het Hebreeuws en het Oudsyrisch.
Hier zie je ook verschillende globussen ofwel wereldbollen. Jawel, ook deze werden er gemaakt en bleken extreem belangrijk te zijn in de verder ontdekking van de wereld!
De Antwerpenaar Abraham Ortelius, ook uit de 16de eeuw, was de eerste die een atlas van kaarten samenstelde, zoals wij die nu kennen. Het woord 'atlas' kwam dan weer van de Vlaamse Gerard Mercator.
Ortelius leverde dus op deze plaats baanbrekend werk!
De Lettergieterij
Zoals reeds vernoemd, was Christoffel Plantin een geslepen businessman.
Zo bevond er zich een lettergieterij in zijn drukkerij imperium, waar hij zelf de loden letters kon vervaardigen, die later dan gebruikt konden worden in de drukpersen.
Hier werden dus letters gedesigned, ook lettertypes die wij nu dagelijks gebruiken, zoals het Times New Roman font en andere...
Plantin was dan ook zo slim om de mallen, die de personen in zijn dienst hadden gemaakt voor dit lettertype, zelf van hen aan te kopen en te bewaren, zodoende was hij de enige eigenaar en de enige die het kon aanbieden en gebruiken!
De leeszaal
Op afspraak, kan je hier de boeken, documenten, prenten of andere tekeningen bewonderen en bestuderen.
Het museum bevindt zich op de Vrijdagsmarkt 22 - 23 in Antwerpen.
Heel het Museum Plantin-Moretus complex wordt eigenlijk afgebakend door de Kleine Geeststraat, De Steenhouwersvest, de Vrijdagsmarkt en de Hoogstraat.
Het ligt in de wijk 'Historisch Centrum' en is dus dichtbij de Groenplaats, de Grote Makt, de Schelde en het ModeMuseum.
Als volwassene betaal je je ticket aan 8 euro.
Ben je ouder dan 65 jaar of tussen de 12 en 25 jaar, dan is het 6 euro.
En toegang is volledig gratis wanneer je de Antwerp City Card hebt. Deze kaart maakt jouw bezoek aan Antwerpen super gemakkelijk! Lees er hier alles over!
Het Museum Plantin Moretus in Antwerpen is elke dag open van 10 uur 's morgens tot 17 uur 's avonds, behalve op maandag.
Je kan je ticket kopen ter plaatse aan de balie of via de website.
Bezoek je meer in Antwerpen, dan is de Antwerp City Card het beste dat je kan aanschaffen. In deze kaart is zoveel inbegrepen waardoor je gratis toegang krijgt en waarmee je ook gratis op de tram kan! Lees er hier meer over!
Je bent hier:
Facebook Comments
Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.