Het MAS Antwerpen

MAS Antwerp

Het MAS Antwerpen is één van de meest prestigieuze musea van de stad. De afkorting MAS staat voor Museum Aan de Stroom.

Elk jaar komen er duizenden toeristen van over de hele wereld naar het MAS.

Het idee van de stad Antwerpen was om een museum op te richten die de bezoeker zou tonen hoe Antwerpen verbonden is met de wereld en de wereldbevolking. En hoe de rivier De Schelde de stad verbindt met de wereld en vice versa.

Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen, als het ware. Door de rivier, worden mensen, goederen en ideëen getransporteerd. Het MAS toont hoe de stad en de wereld elkaar beïnvloed hebben en nog steeds.

Snelle links:


Wat is er te zien?

Het MAS Antwerpen heeft heel veel te bieden! Niet enkel wat zich bevind binnen, maar ook buiten en rondom rond het museum


1) Het Gebouw

Het Antwerpse MAS is ongelooflijk mooi gebouwd. Elke keer als ik ernaar kijk, sta ik versteld van al zijn facetten.

Het gebouw is geïnspireerd op de 19de eeuwse opslagplaatsen die zich rond de haven bevonden. Het gebouw is 10 verdiepingen hoog, wat betekent dat, als je op het hoogste verdiep staat, je 60 meter boven de begane vloer staat!

MAS

Het MAS gebouw heeft iets weg van enorme rode blokken die op elkaar gestapeld zijn. Op elke verdieping, zijn er enorme grote, golvende glaspartijen van 6 meter hoog, die de golven van de rivier de Schelde en de zee nabootsen. Zie je de connectie?

MAS tower
MAS boulevard
MAS hand
MAS walking boulevard

En, als je goed genoeg kijkt, dan zie je dat gevels van het gebouw, volledig bedekt zijn met honderden Antwerpse handjes, het symbool van Antwerpen.


2) De MAS Antwerpen Tentoonstellingen

MAS exhibition
MAS Nautical museum pieces
Antwerp Universal Exhibition
Tintin

In het MAS Antwerpen bevinden zich permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Elke verdieping focust op een bepaald thema:

Op de 2de verdieping: Hier bevinden zich de artistieke stukken die opgeslagen liggen. Dit zie je niet dikwijls in musea, maar hier heb je toegang tot meer dan 180 000 verzamelstukken die klaar liggen om tentoongesteld te worden.

Op de 4de verdieping: Hier gaat het over Macht. Er wordt gefocust op het prestige en de symbolen die geassocieerd worden met macht, vroeger en nu, hier en in de wereld.

Op de 5de verdieping: Hier hebben we Antwerpen à la Carte. Dit is een tijdelijke tentoonstelling.

Op de 6de verdieping:Hier gaat het over onze haven en zijn geschiedenis. De Haven van Antwerpen is één van de grootste ter wereld!

Op de 7de verdieping: Hier is het thema 'Leven en Dood'. Hoe kijken andere volkeren van andere tijden, culturen en religies, aan tegen het einde van het leven. Het gaat over God en de mensheid.

Op de 8ste verdieping: Op deze etage zal je kunst ontdekken uit het Pre-Columbiaanse Amerika. Deze werelberoemde collectie is die van Paul en Dora Janssen-Arts. Het gaat over de buitengewone relatie tussen mens en de godenwereld, voorouders en geesten in Amerika voor de verovering van Europa.


3) Het Uitzicht

View from MAS Antwerp

Jawel! Eens aan de top , heb je een adembenemend zicht van 360 graden op de stad Antwerpen, de Schelde en de haven van Antwerpen.

Goed om weten, is dat je gratis gebruik mag maken van de wandelboulevard die je naar de bovenverdieping leidt. Dus, zelfs als je geen tijd hebt of zin hebt om de tentoonstellingen binnen te bekijken, kan je nog steeds van het uitzicht genieten!

En... het blijft maar komen... wist je dat het MAS Antwerpen je de toelating geeft om je picnic op het dak te nuttigen? Je kan er zelfs een picnic deken lenen om het jezelf naar je zin te maken!

Willem Dock Antwerp

4) Het Mozaïek

Dead Skull

Nu dat je bovenop het MAS staat, kijk eens naar beneden naar het plein rond het museum.

Daar zal je een enorm groot mozaïek zien van een doodshoofd. Het is Dead Skull genaamd en is wel 1600 vierkante meter groot. Dit kunstwerk werd verwezenlijkt door Luc Tuymans, één van de fascinerende kunstenaars van Antwerpen.

Om meer over Luc Tuymans te lezen, klik hier.


5) Het Restaurant

Op de 9st verdieping van het MAS Antwerpen bevindt zich een 2 Michelin sterren restaurant, t' Zilte genaamd.

Viki Geunes is de hoofd-chef en de Michelin gids meld het volgende: "De persoonlijkheid en het talent van de chef en zijn team komen duidelijk naar voren in de professioneel bereide gerechten, die verfijnd, geinspireerd en zelfs origineel zijn."

't Zilte is officieel het hoogste restaurant van Antwerpen.

Zou je er graag eens gaan eten , bezoek dan hun website hier.6) De Paviljoenen

Wanneer je op de begane grond rond het MAS Antwerpen loopt, zul je verschillende paviljoenen zien. Deze tonen je het Antwerpen van nu. Zo is er het Diamant Paviljoen en het paviljoen van de Haven van Antwerpen. Spring er zeker eens binnen!


7) De MAS Winkel

MAS shop

Naast het MAS gebouw, is er de MAS Shop die allerlei boeken, souvenirs, kunst, kledij, memorabilia enzoverder verkoopt. Ga er eens langs, misschien vind je er wel iets leuks! Ook goed om weten, als je de Antwerp City Card hebt, krijg je een gratis MAS potlood!

Terug naar Boven


Waar is het?

Het MAS Antwerpen bevindt zich in de wijk 'het Eilandje'. Het museum staat tussen het Bonapartedok en het Willemsdok. Het officieel adres is Hanzestedenplaats 1.

Terug naar Boven


Wanneer is het open?

MAS Antwerp entry

In de zomer, die loopt van 1 april tot 31 oktober:

De tentoonstellingen zijn open van 10.00 tot 17.00. Op zaterdag en zondag, zijn ze een uurtje langer open tot 18.00.

De wandelpromenade met panorama zijn open van 09.30 tot middernacht.


In de winter, die loopt van 1 november tot 31 maart:

De tentoonstellingen zijn open van 10.00 tot 17.00.

De wandelpromenade met panorama zijn open van 09.30 tot 22.00.


Het volledige gebouw is elke maandag gesloten en ook op 01/01, 01/05, 15/08, 01/11 en 25/12 van het jaar.

Terug naar Boven


Wat is de prijs?

De permanente en tijdelijke tentoonstellingen van het MAS Antwerpen zijn steeds betalend. Een volwassene ticket kost 10 euro. Heb je een Antwerp City Card, die ik absoluut aanbeveel, dan ga je gratis naar binnen! Klik hier om alles over de Antwerp City Card te lezen.

De wandelpromenade naar het panorama op de bovenste verdieping is steeds gratis.

Ook goed om weten, is dat je gratis toegang hebt, elke laatste woensdag van de maand.


Je bent hier:

  1. Home
  2. Antwerpen
  3. Wat te Doen in Antwerpen
  4. MAS Antwerpen

Like This Page?

Facebook Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.