De Ruien
Antwerpen

De Ruien Antwerpen

Afgelopen februari was het dan zover!

Eindelijk gingen we de Ruien Antwerpen bezoeken en de wondere wereld van Antwerpen ondergronds ontdekken.

Wij hadden reeds enkele weken op voorhand geboekt en op de dag van het gebeuren, was het toch druilig buiten, dus we hebben de zon niet gemist.

Mijn partner was uiteraard ook nieuwsgierig om de Ruien Antwerpen te bezoeken, maar had vooral schrik dat het vuil zou zijn en geweldig zou stinken! Ik heb haar natuurlijk vol passie overtuigd dat dat allemaal super zou meevallen…

Wanneer je op voorhand boekt, krijg je direct een bevestiging in je mailbox met instructies waar en wanneer, en wat je kan verwachten.


Snelle links:


Wat mag ik verwachten van deze wandeling met gids?

De Ruien Antwerpen - de wandeling

De mensen die de Ruien Antwerpen uitbaten zijn super behulpzaam, vriendelijk en professioneel.

Op de plaats van afspraak, moesten we even wachten tot onze groep compleet was.

Bij het inchecken kregen we onze gids toegewezen. Zijn naam was Joris en hij hielp ons direct met aanwijzingen voor ons aan te kleden met een overall, model schilderspak, en laarzen. Mijn partner keek me al in de ogen van ‘we gaan hier ons toch niet vuil moeten maken hé…?’

Eens aangekleed, wat geen probleem was doordat het beschermingspak groot genoeg is om over je gewone kledij aan te trekken, kregen we ook een rugzak om onze spullen in te steken. Deze rugzak draag je dan ook mee tijdens de tocht, zodoende kan er niets vuil worden!

Voila, nog een laatste foto en we vertrokken met Joris en de groep in de Ruien Antwerpen!

En toen…ging de zware poort open en zagen we duisternis en snoven we de eerste zwakke rioolgeur op!

We zaten op dit moment toch al een stuk onder de grond en recht voor ons, lag er een soort pontonbootje voor ons klaar met een bestuurder.


De Ruien Antwerpen bootje

Heel de groep ging aan boord en konden we eens op ons gemak rondkijken en acclimatiseren.

De Ruien Antwerpen zijn ongelooflijk mooi verlicht. Op strategische plaatsen hebben ze gekleurde spots geplaatst, waardoor heel het geheel een feeërieke sfeer krijgt.

Traag bracht het bootje zich op gang.

Joris begon het verhaal van de Ruien Antwerpen te vertellen. Hij deed dit in het Nederlands en het Engels, doordat het een meertalige groep was.

Je mag uiteraard foto’s maken ondergronds, maar wees voorzichtig. Je bent zelf verantwoordelijk als je je camera of smartphone in het water laat vallen.

Na een tijdje stopte het bootje en gingen we te voet verder.

Wat ik zo fascineren vond, is dat je echt onder de straten en pleinen van Antwerpen loopt. Je ziet ook naamstraatplaatjes hangen, zodat je exact weet waar je bent.


De Suikerrui ondergronds - De Ruien Antwerpen

Joris vertelde ons dat de Ruien Antwerpen vroeger open kanalen waren, die overwelfd werden toen de stank en de vervuiling niet meer te dulden waren. Nu is het ook zo dat enkel nog regenwater vrij door de Ruiden loopt, maar dat de riolering van de huizen allemaal in aparte buizen weggevoerd worden naar een zuiveringsinstallatie aan de rand van Antwerpen.

Dus, je loopt eigenlijk door een donkere natte straat die overkapt is.

Zoals reeds vernoemd, het ruikt wel wat naar riool, maar eigenlijk heel zwak en na een paar minuten wordt je het niet meer gewaar. Het ruikt er meer als in een oude natte kelder.

Wat ook tof is, is om naar boven te kijken en de riooldeksels te zien, met het daglicht dat door de gaten schijnt. Ook zijn er verschillende luchtschachten die eigenlijk heel hoog boven de grond uitsteken om te Ruien te verluchten. Dit is blijkbaar nodig om zo geen opgehoopte gassen te kunnen hebben, wat tot een explosie zou kunnen leiden… Wanneer je in de stad loopt, zie je deze schachten niet. Je moet er echt naar zoeken en dan nog, ze zijn helemaal aangebouwd.


De Jesuitenkerk - De Ruien Antwerpen

Na onder de Suikerrui en de Grote Markt gelopen te hebben, kwamen we aan onder het Conscience plein met de prachtige barokke Sint-Carolus Borromeuskerk.

Dit is echt tof, omdat deze kerk een toegang heeft naar de Ruien Antwerpen. Joris vertelde ons hier dat deze gang gebruikt werd voor alles wat het daglicht niet mocht zien!

Zo is er tijdens de wereldoorlogen heel veel gesmokkeld via deze gang, zijn personen kunnen ontsnappen of hebben ze zich verstopt en hebben enkele paters de Ruien misschien zelfs gebruikt om zo naar de meisjes van plezier te sluipen…stel je voor!

Je kan de Ruien Antwerpen ook boeken, samen met de toegang tot de Sint-Carolus Borromeus kerk.


Vervolgens gingen we verder door de Minderbroedersrui. Deze lange straat is een verkeersader van de stad. Het is een ongelooflijke ervaring wanneer je de tram boven je hoofd voelt denderen en het verkeer hoort voorbijzoeven!


De Minderbroedersrui in De Ruien Antwerpen

Eens aan het eind, kom je op een plaats die ze de kapel noemen. Het is een plaats waar wel 5 ruien toekomen, waardoor er een grote ruimte ontstaat met een machtig gewelf boven je.

Op een lange muur kan je nog eens heel de geschiedenis van de Ruien Antwerpen lezen, om dan, via een wenteltrap naar de bewoonde wereld terug te keren!


De Ruien Antwerpen - informatiepanelen

De eindplaats is het Stadsarchief aan de Keistraat. Daar kan je je terug omkleden, dus de overall, de handschoenen, de rugzak en de botten teruggeven. En natuurlijk de gids bedanken voor de mooie wandeling ondergronds!

Wat een ervaring!

Wij vonden deze excursie echt iets anders en raden het iedereen aan!



Waar zijn De Ruien Antwerpen?

Het Ruihuis is gemakkelijk te vinden, het is gelegen aan de Suikerrui 21 te Antwerpen.

Het is het huis naast het DIVA museum, in de straat tussen de Schelde en de Grote Markt.

Niet te missen!


Wat is de Prijs?

De Ruien Antwerpen vragen 17 euro per persoon, 11 euro voor een kind van 10 - 16 jaar.


Wanneer is het Open?

De Ruien Antwerpen - Geschiedenisborden

De Ruien van Antwerpen zijn elke dag open, behalve op maandag.

Om 10 u 's morgens gaan de deuren open tot 17 u (Di - Vr) of 18 u (Za - Zo).


Hoe kan ik mijn plaats reserveren?

Je kan zowel online als ter plekke boeken.

Ik raad aan om het op voorhand te doen, via de officiële website, ban je zeker van je plaats!


Je bent hier:

  1. Home
  2. Antwerpen
  3. Wat te Doen in Antwerpen
  4. De Ruien Antwerpen

Like This Page?

Facebook Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.