Centraal Station Antwerpen

Het Centraal Station van Antwerpen

Het Centraal Station Antwerpen is één van de mooiste treinstation ter wereld!

En ik zeg dit niet alleen omdat ik hier woon...

Wereldautoriteiten als CNN, Newsweek, The Telegraph enzoverder, plaatsen het Centraal Station van Antwerpen allemaal in hun top van de meest spectaculaire spoorwegstations in de wereld.

Het Centraal Station Antwerpen bevindt zich daarmee tussen andere klinkende namen zoals het Grand Central Terminla in New York, St. Pancras International in London en, let op voor je tong, Chhatrapati Shivaji Terminus in Mumbai.

Centraal Station Antwerpen

Plan je een dag of een weekendje Antwerpen, dan raad ik je ten zeerste aan om aan te komen in Antwerpen-Centraal! Dit is één van de beste plaatsen om je city trip te beginnen en de stad te ontdekken!


Snelle Links:


Wat is er te zien?

De Klok van Antwerpen-Centraal
De aankomsthal van het Centraal Station van Antwerpen

Leopold II, Koning der Belgen, regeerde over België van 1835 tot 1909. 44 jaar was hij de baas en daarmee nog altijd de langst regerende vorst van België.

Leopold II was niet echt een doetje, gezien zijn verschrikkelijke daden in Congo, toen dat nog tot zijn privé-landerijen behoorde. Maar, smaak had ie wel en hij zag het groot voor Antwerpen.

Hij beval de bouw van een grandioos station dat groot, monumentaal en majestueus zou zijn. Reizigers die aankwamen in het Centraal Station van Antwerpen, moesten voelen dat ze ergens gearriveerd waren.

En, zo gebeurde!

Het spoorwegstation van Luzern in Zwitserland

Architect Louis Delacenserie vond zijn inspiratie in het Pantheon in Rome, en het prachtige station van Luzern in Zwitserland.

Spijtig genoeg is dit laatste station in de jaren zeventig van de vorige eeuw afgebrand...

Het Centraal Station van Antwerpen bestaat uit 2 delen, enerzijds het hoofdgebouw dat bestaat uit steen, anderzijds de stalen overkapping boven de sporen.

Het stenen gebouw is vierkant en draagt de enorme koepel. Rond de koepel zijn er 8 torens en heel het gebouw is prachtig versierd met goudkleurige symbolen.

De koepel van het Centraal Station van Antwerpen

Boven de sporen, bevindt zich de enorme overkapping, opgetrokken uit glas en rood staal, wel 186 meter land en 66 meter breed.

De Pelikaanstraat in Antwerpen

Door deze lange overkapping, stappen de reizigers dus steeds droog in of uit de trein, of ze nu in de eerste of laatste wagon zitten.

Beeld je even in hoe het was geweest toen de oude stoomlocomotieven binnenreden... Impressionant, niet?

Aankomsthal Antwerpen Centraal

Het Centraal Station van Antwerpen wordt niets voor niets een Spoorweg Kathedraal genoemd. Oorspronkelijk werd dit prachtige monument opgetrokken voor ocharme 10 treinen per dag, waarbij alle treinen op het enigste niveau, het gelijkvloers, aankwamen en vertrokken.

Antwerpen-Centraal was van in het begin gebouwd als een kopstation, waar treinen dus langs dezelfde weg moesten terugrijden als ze gekomen waren. Gelukkig is dit verleden tijd en is Antwerpen-Centraal nu een echt transit station geworden, waar sommige treinen onder de stad Antwerpen doorrijden, zoals de Thalys.

Nu heeft Antwerpen-Centraal 4 niveau's en 14 sporen, waar het oude station op een fantastiche manier behouden werd met de integratie van nieuwe elementen.

De hoge snelheidstrein Thalys rijdt op het onderste niveau en verbindt Antwerpen met Parijs en Amsterdam.

Zoals je zelf kan bedenken, heeft heel het renovatie-project ettelijke jaren in beslag genomen. Uiteindelijk werd het in 2009 afgerond en kunnen we zeggen dat het resultaat een compleet succes is!

En dit, iets meer dan 100 jaar na de officiële opening door Leopold II in 1905.


Terug naar Boven


Waar is het Centraal Station Antwerpen?

Koningin Astridplein Antwerpen

Het Centraal Station van Antwerpen bevindt zich natuurlijk in de 'Centraal Station' wijk, namelijk op het Koningin Astridplein.

Het station ligt letterlijk naast de Antwerpse Zoo en de diamantwijk.

Wanneer je Antwerpen-Centraal buiten wandelt en de De Keyzerlei volgt, dan kom je vanzelf op de Meir terecht!


Terug naar Boven


Eten en Drinken

Le Royal Cafe Antwerpen

In het Centraal Station Antwerpen zijn er natuurlijk vele plaatsen waar je snel een snack en een drankje kan oppikken, maar als je een beetje langer moet wachten, dan raad ik je aan om dat te doen in het grand café 'Le Royal Café'.

Deze authentieke Grand Café brengt je zo terug naar 1905, wanneer de mensen de trein namen om te reizen, zoals met de Orient Express.

Le Royal Café is door de jaren wat aangepast, maar het decor is fantastisch met de vele authentieke elementen.

Je zal er de levensgrote gouden klok aan de wand kunnen bewonderen, zoals ook de gouden decoraties, de piano en de vele zwart-wit foto's van lang vervlogen tijden in Antwerpen!


Terug naar Boven


Leuk om Weten!

Tourist Information Antwerp

Ook leuk om te weten, is dat er een stadswinkel is van de stad, in de aankomsthal van het Centraal Station Antwerpen.

Hier kan je dus de Antwerp City Card oppikken, je beste vriend om de stad mee te ontdekken! Reserveer je kaart hier, zodat ze klaar ligt en je extra snel de stad in kan!

In de stadswinkel van het station, verkopen ze ook superleuke souvenirs, zodat je bij je vertrek uit de stad nog een aandenken kan meenemen van die wondermooie tijd in Antwerpen!


Je bent hier:

  1. Home
  2. Antwerpen
  3. Wat te Doen in Antwerpen
  4. Centraal Station van Antwerpen

Like This Page?

Facebook Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.